«Εναλλακτικό Παντοπωλείο»… όταν η τροφή έχει ποιότητα και ηθική

«Εναλλακτικό Παντοπωλείο»... όταν η τροφή έχει ποιότητα και ηθική
«Εναλλακτικό Παντοπωλείο»... όταν η τροφή έχει ποιότητα και ηθική

Η Μαριάννα (Πουλλά) και ο Πέτρος (Τηλιακός) δεν θα μπορούσαν να στήσουν και να λειτουργήσουν στην Κάλυμνο ένα ακόμη παντοπωλείο. Η κουλτούρα τους, ο τρόπος ζωής τους και οι αξίες που έχουν ως άνθρωποι ήταν οδηγοί στο νέο επαγγελματικό τους βήμα που ονομάζεται «Εναλλακτικό Παντοπωλείο» και λειτουργεί από τον περασμένο Δεκέμβρη στις Πατήθριες (στον παλαιό εμπορικό δρόμο του νησιού που τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται και να ζωντανεύει!).

Το παντοπωλείο τους διαθέτει ως επί το πλείστον «σωστά» προϊόντα, δηλαδή τρόφιμα που αξίζουν τα λεφτά τους γιατί σέβονται το περιβάλλον, τους ανθρώπους και την κοινωνία. Τρόφιμα που η παραγωγή τους δεν γίνεται με οποιοδήποτε τίμημα, αλλά τηρούνται ορισμένοι κανόνες που διασφαλίζουν ότι δεν καταστρέφεται το περιβάλλον, ότι δεν χρησιμοποιούνται καταστροφικά οι φυσικοί πόροι μιας φτωχής χώρας για να παραχθούν προϊόντα που θα απολαύσουν οι πλούσιοι του πλανήτη, ότι οι άνθρωποι που κερδίζουν από την πώλησή τους είναι κυρίως εκείνοι που τα παράγουν και όχι οι μεσάζοντες, ότι δεν χρησιμοποιούνται παιδιά που εργάζονται παράνομα.

Δεν μας ενδιέφερε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας τροφή που υπάρχει στα σούπερ μάρκετ. Το προϊόν που υπάρχει στα ράφια μας, μας ενδιαφέρει να παράγεται από μικρούς παραγωγούς, να έχει μια ορθή πρακτική πίσω του, να έχει περάσει από σωστή επεξεργασία και να έχουν πληρωθεί σωστά τα μεροκάματα των ανθρώπων που εργάζονται. Επίσης να κάνει καλό στην υγεία και να έχει το δυνατόν λιγότερα συντηρητικά. Άλλωστε τα περισσότερα προϊόντα μας συντηρούνται στο λάδι ή στο ξύδι και στη ζάχαρη όσον αφορά στα γλυκά

εξηγεί η Μαριάννα.

Από οικογένειες που ασχολούνταν μια ζωή με το λιανικό εμπόριο και οι δύο, έχουν πολυετή εμπειρία στο χώρο, στον οποίο ήρθαν να δώσουν μια άλλη διάσταση και προοπτική. Το παλαιό κατάστημα του παππού του Πέτρου με πήλινα κατασκευάσματα άλλαξε όψη και χρήση. Ανακαινίστηκε, διαμορφώθηκε κατάλληλα, αυτονομήθηκε ενεργειακά και γέμισε τα ράφια και τους πάγκους του με προϊόντα που επιλέχθηκαν προσεκτικά ένα προς ένα.

Οι ιδιοκτήτες του επισκέφθηκαν εκθέσεις, μίλησαν με ανθρώπους, κάποιους εκ των οποίων γνώριζαν ήδη γιατί είχαν δοκιμάσει τα προϊόντα τους και είχαν προσωπική άποψη για την ποιότητα και τη γεύση τους, έψαξαν, ρώτησαν και ενημερώθηκαν.

Στόχος μας είναι οι μικροί παραγωγοί και η ανάδειξη των προϊόντων των νησιών μας. Είμαστε συνεχώς στο στάδιο της διερεύνησης, ψάχνουμε διαρκώς για νέες συνεργασίες. Στις εκθέσεις ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που έχουν στραφεί στην παραγωγή και στη μεταποίηση και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό

σημειώνει ο Πέτρος.

Έμφαση στην τροφή που κάνει καλό στον άνθρωπο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των αναζητήσεων, είναι όλα τα προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στο «Εναλλακτικό Παντοπωλείο»…

Παξιμάδια, καφέδες, μουστάρδα, μπισκοτάκια χαρουπιού, τσάτνεϊ γλυκοκολοκύθας από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Αυτάρκειας της Κρήτης «Από Κοινού» ο οποίος καλλιεργεί και παράγει αγροτικά προϊόντα μικρής κλίμακας και με φυσικές μεθόδους, βασισμένα στην παλιά κρητική διατροφή που έκρυβε φυσικά μυστικά μακροζωίας και ευεξίας.

Λάδι καρύδας, κακάο, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, κινόα, σπόρους τσία, σοκολάτες και χουρμάδες από τον Συνεταιρισμό Αλληλέγγυας Οικονομίας «Συν- Άλλοις» βασική δραστηριότητα του οποίου είναι το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, κυρίως στον τομέα των τροφίμων. Μια εμπορική διαδικασία, δηλαδή, που, αντί για το κέρδος των πολυεθνικών και των τοπικών μεσαζόντων, στοχεύει στην ικανοποίηση των αναγκών όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα διακίνησης των αγαθών.

Ο λόγος που στραφήκαμε στον συνεταιρισμό αλληλέγγυου εμπορίου είναι γιατί μας ενδιαφέρει να υπάρχει μια ηθική πίσω από τα προϊόντα μας. Για παράδειγμα θέλουμε να ξέρουμε πως η σοκολάτα και το κακάο που διαθέτουμε από το κατάστημά μας δεν βασίζεται στην παιδική εργασία και στην εκμετάλλευση αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων και το αλληλέγγυο εμπόριο το εγγυάται αυτό.

Και ο καταναλωτής γίνεται κοινωνός όλης αυτής της προσπάθειας, με τις ετικέτες που υπάρχουν πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων και αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Οι παραγωγοί των προϊόντων που διακινούμε, αγωνίζονται συλλογικά μέσα από συνεταιρισμούς, κινήματα ή οργανώσεις για να αλλάξουν τις ζωές τους στις σκληρές συνθήκες του “φτωχού νότου” αλλά και του “πλούσιου βορρά”.

Όπως επισημαίνει η Μαριάννα το αλληλέγγυο εμπόριο βάζει όριο στους συνεργάτες του όσον αφορά και στην ανώτατη τιμή πώλησης, πράγμα που σημαίνει πως ο έμπορος μπορεί να κινηθεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο όσον αφορά στο ποσοστό κέρδους του.

  • όσπρια από το Βούζι Δομοκού, όπου υπάρχει προσωπική σχέση με τον παραγωγό
  • ζυμαρικά, σάλτσες και αλάτια από τα παλιά μιλέλια (μικρούς μύλους) της Μυτιλήνης
  • κρασιά από την Κρήτη, τη Λήμνο, τη Σάμο, την Σαντορίνη, την Κω, τους Λειψούς ενώ ξεκίνησε συνεργασία με Ρόδο, Χίο και Ικαρία
  • συνεργασία με ποτοποιία της Κεφαλονιάς αλλά και της Εύβοιας η οποία παράγει το πρώτο ελληνικό τζιν-βραβευμένο ήδη- από κρίταμα, σκίνο, μύρτιλα, πορτοκάλι και ροζ πιπέρι
  • γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες από την Νίσυρο και την Κάλυμνο (στόχος των ιδιοκτητών είναι να συνεργαστούν με περισσότερους τοπικούς παραγωγούς προκειμένου να αναδείξουν και άλλα προϊόντα του νησιού)
  • κάπαρη από την Τήνο
  • αποξηραμένα άγρια μανιτάρια από διάφορα μέρη της Ελλάδας
  • φιστίκια Αιγίνης από συνεταιρισμό φιστικοπαραγωγών της Αίγινας
  • Ελληνικός καφές από ομάδα νέων παραγωγών από το Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης κ.α.

Ο Πέτρος και η Μαριάννα με την επαγγελματική τους αυτή κίνηση έρχονται σε καιρούς κρίσης και μας αποδεικνύουν πως οι λέξεις ηθική και σεβασμός του άλλου μπορεί τελικά να μην έχουν καταντήσει «πουκάμισα αδειανά»…

Πηγή: kalymnosola.com

Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X